Otvoreno na zatvoreni način

Posted on May 7, 2010 by Marko Dimjašević

Ove srijede bio sam na DORS/CLUC-u, odnosno Danima otvorenih računarskih sustava/Hrvatskoj konvenciji korisnika Linuxa. Kako sami organizatori kažu, radi se o “središnjoj i najstarijoj hrvatskoj manifestaciji iz područja otvorenih sustava, operacijskog sustava GNU/Linux, normi u informatici i Open Source filozofije”. Konvenciju su organizirali Hrvatska udruga Linux korisnika i Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet. Potonje organzacije sam čak i sam član, no iz nekoliko razloga nebitnih za ovu priču na konvenciji sam bio samo sudionik.

Prvi dan konvencije je jedini dan kada sam bio sudionik i zaista je bila zanimljiva što po izlaganjima što za druženje s ostalim sudionicima i organizatorima, iako sam zbog drugih obveza morao otići usred programa. Ovakvo okupljanje je nešto što zaljubljenici u slobodan softver, softver otvorenog koda, otvorene standarde i slobodnu kulturu jedva čekaju i za nas je sudjelovanje na tome pravi užitak tim više što takvog sadržaja inače ima vrlo malo. Međutim, kada sam došao na konvenciju, ušao u dvoranu i kao svaki pravi prisutni geek izvadio prijenosno računalo i zakačio se na Net, uočio sam dodatno platno na zidu pri dnu dvorane na kojem se odvijalo nešto za mene nepojmljivo — projekcija aktualnih poruka sudionika s isključivo Twittera. Pomislit ćeš — što fali Twitteru? Pa to je jedan od najpopularnijih servisa na Internetu i skoro svi ga koriste. Problem je u tome što je to centralizirani vlasnički servis (o čemu sam prije pisao) i njega se koristi na konvenciji gdje su teme vezane isključivo za slobodne i otvorene stvari u softveru, a istovremeno postoji slobodan softver i slobodan servis koji služi istoj svrsi i po kvaliteti nimalo ne zaostaje za spomenutim vlasničkim servisom; dapače, usudio bih se reći da je kvalitetniji.

To što se taj vlasnički servis ne izvodi na korisničkom računalu pri čemu bi netko mogao pomisliti da je tada sve u redu jer se na njegovom računalu ne izvodi nikakav vlasnički softver ne umanjuje problem. Korisnik tog servisa i dalje je u milosti vlasnika servisa; drugim riječima, korisnik ne može utjecati na to hoće li sutra servis biti dostupan, što vlasnik servisa radi s njegovim podacima, hoće li i kada pogreške i nedostatci u servisu biti uklonjeni itd. Twitter je dodatno i centraliziran što znači da je nekompatibilan s drugim postojećim servisima za mikroblogove, odnosno korisnicima Twittera uskraćeno je povezivanje s korisnicima drugih istovrsnih servisa.

Takva situacija na DORS/CLUC-u me neugodno iznenadila pa sam se ubrzo spojio na IRC kanal #linux.hr na Freenodeu gdje su bili prisutni mnogi sudionici DORS/CLUC-a i tamo sam upitao zašto se prenose samo poruke s Twittera, a ne i s Identi.ce, najpopularnijeg slobodnog servisa za mikroblogove. kost, inače predsjednik HULK-a, objasnio mi je da implementator aplikacije koja povlači poruke sa Twittera vjerojatno nikad nije ni čuo za Identi.cu pa da zato nije ugradio podršku te da je to implementirao u Moonlightu. Na to sam ja odlučio biti ironičan, a kost je izjavio “Moonlight should be open” i pozvao me neka napravim novu implementaciju i da će ju rado upotrijebiti.

Nažalost jednostavno i dostupno rješenje tada mi nije palo na pamet: organizatori konvencije takvog tipa ne bi trebali poticati korištenje vlasničkog servisa tokom konvencije o slobodnom softveru. Slobodni softver koji služi istoj svrsi zove se StatusNet i za razliku od Twittera nudi decentraliziranost, a slobodni servis koji koristi dotičan softver zove se Identi.ca. Organizatori su mogli iskoristiti postojeću Identi.cu ili otvoriti novi servis na svojem poslužitelju i pozvati sudionike neka se povežu. Prikaz aktualnih poruka o konvenciji koji se na Twitteru filtrirao hash-tagom #dorscluc moguće je dobiti na vrlo jednostavan način — sve što treba učiniti je u web pregledniku, u slučaju Identi.ce, otići na adresu http://identi.ca/tag/dorscluc. Evo koliko lijepo to može izgledati:

Identi.ca - poruke s oznakom #dorscluc

Dakle, organizatori su mogli od početka npr. odbaciti Twitter, na Identi.ci otvoriti grupu dorscluc i pozvati sudionike koji su na Identi.ci da ili koriste hash-tag #dorscluc ili da šalju u grupu !dorscluc, a one koji su na nekom drugom servisu (kad je riječ o decentraliziranim servisima koji koriste standardne protokole komunikacije) da se jednostavno učlane u grupu !dorscluc na Identi.ci i tamo šalju poruke. U svakom slučaju bi poruke svih sudionika bile prikazane na adresi http://identi.ca/tag/dorscluc. Na taj način se od sudionika ne bi očekivalo da koriste vlasnički servis i ne bi se očekivalo da koriste točno određeni servis za mikroblog. Dovoljno je koristiti onaj koji implementira otvoreni protokol.

Tokom drugog dana konvencije čak je i otvorena grupa !dorscluc i novi istoimeni korisnički račun na Identi.ci s porukom:

!dorscluc !hulk Due to popular demand, we’re starting to use identi.ca as well

Osobno mi nije jasno koja je to velika potreba kad sam ja jedini pitao zašto se ne koristi Identi.ca, a uz mene još je poruke na Identi.cu slao samo Florian Schießl. Nakon toga od korisnika dorscluc, kao ni od koga do tada neviđenog, nije došla ni jedna nova poruka. Toliko o potrebi. Istovremeno su na Twitter stizale daleko mnogobrojnije poruke od, koliko sam grubo prebrojao, preko 30 različitih entiteta među kojima je i službeni dorscluc:,12,3,4,5,6,7,8,,910,11,12,13,14,15,16,,1718,19,20,21,22,23,24,,2526,27,28,29,30,31,32,33.

Ova statistika jasno govori da FLOSS-entuzijastima u Hrvatskoj, točnije sudionicima na DORS/CLUC-u i nije toliko stalo do slobode, standarda i otvorenosti kada se radi o softveru koji se izvršava “negdje na Internetu”. U toj domeni entuzijasti su samo za besplatno. No možda i griješim. Možda u tom vlasničkom servisu ima nešto otvoreno, a ne postoji u Identi.ci, samo to do sada nisam dokučio. To je otvoreno na vlasnički način ili još bolje — otvoreno na zatvoreni način. Tko zna, možda se na godinu ipak izbjegnu ovakvi “oblici otvorenosti” na središnjoj i najstarijoj hrvatskoj manifestaciji iz područja otvorenih sustava.


  1. http://twitter.com/AloneWolfCRO↩︎

  2. http://twitter.com/billyg03↩︎

  3. http://twitter.com/burgulgoth↩︎

  4. http://twitter.com/carr_↩︎

  5. http://twitter.com/democratie20↩︎

  6. http://twitter.com/dorscluc↩︎

  7. http://twitter.com/dpavlin↩︎

  8. http://twitter.com/ivanbrezakbrkan↩︎

  9. http://twitter.com/ivan_gustin↩︎

  10. http://twitter.com/ivoras↩︎

  11. http://twitter.com/jaksabasic↩︎

  12. http://twitter.com/k0st↩︎

  13. http://twitter.com/kicdu↩︎

  14. http://twitter.com/kisasondi↩︎

  15. http://twitter.com/kristijanzimmer↩︎

  16. http://twitter.com/linuxzasve↩︎

  17. http://twitter.com/miceq↩︎

  18. http://twitter.com/mirpod↩︎

  19. http://twitter.com/moondowner↩︎

  20. http://twitter.com/mrak↩︎

  21. http://twitter.com/nikolaplejic↩︎

  22. http://twitter.com/nixa↩︎

  23. http://twitter.com/nvucinic↩︎

  24. http://twitter.com/oresk↩︎

  25. http://twitter.com/p0bailey↩︎

  26. http://twitter.com/robertbasic↩︎

  27. http://twitter.com/sokac↩︎

  28. http://twitter.com/unixland↩︎

  29. http://twitter.com/valentt↩︎

  30. http://twitter.com/vegyraupe↩︎

  31. http://twitter.com/Ylodi↩︎

  32. http://twitter.com/zeljkofilipin↩︎

  33. http://twitter.com/zriha↩︎