Vikend uživanja u Plitvicama i Zadru

Posted on October 7, 2009 by Marko Dimjašević

Prošli vikend bio sam na izletu u organizaciji BEST-a u Plitvičkim jezerima i Zadru. Povod izletu je bilo gostovanje prijatelja BEST-ovaca iz francuskog Nancyja i želja da vide i upoznaju i druge dijelove Hrvatske osim Zagreba, a ja kao alumni prikrpao sam se grupi koja je išla na taj izlet.

Vikend je bio zbilja zanimljiv iz više razloga - po prvi puta sam posjetio Plitvička jezera što sam iskoristio za fotografiranje (slike su u nastavku), u Zadru sam se odlično proveo kušajući razna francuska jela i pića što je uključivalo puževe, a dan poslije je uslijedilo opuštajuće nedjeljno poslijepodne uz dvosatno prepuštanje morskim orguljama kao i lagana šetnja obalom gdje se odvijala igra svjetla i mora što sam opet pokušao zabilježiti fotografijom.

Da ne bi sve bilo idilično pobrinuo se prodavač na benzinskoj postaji koji je osjetio potrebu iskazati svoj lokalpatriotizam i omalovažiti sve što ima veze s pojmom Zagreb kojeg je uočio na mojoj majici kratkih rukava. Kusur za kupljenu robu bio je kratak za jednu kunu na što sam reagirao zamišljenim pogledom u kusur. Nakon te kratke nijeme tišine krenuo sam i verbalno primijetiti da je kusur neodgovarajući u čemu me on nepristojno prekinuo i ljutito odvratio: “Jesam ja prvi primijetio?” Zašto je u toj situaciji bilo bitno to da li je on prvi primijetio pogrešan iznos, umjesto da se ispričao - nije mi sasvim jasno, no uz takve ljude hrvatski uslužni sektor zasigurno ima svijetlu budućnost.

Kako je vodič u Plitvicama napomenuo, potrudit ću se posjetiti taj nacionalni park u sva četiri godišnja doba i doživjeti čari koje tamošnja nevjerojatna priroda pruža. Jesen se računa pod obavljeno pa je zima na redu!

Sveta Nevenka

Zalazak sunca u Zadru