Neviđeno komuniciranje mailom

Posted on January 14, 2010 by Marko Dimjašević

Elektronska pošta ili mail — kako je ustaljeno u žargonu — postao je dio svakodnevice. Mailom se dopisujemo s prijateljima, nastavnicima, profesorima, koristimo ga u radu udruge, tvrtke ili koje druge organizacije, primamo razna izvješća, naloge, a mail ne bi bio mail da s vremena na vrijeme ne kapne i koja forwarduša. Mail je jednostavno primiti, jednostavno ga je i poslati. Da bi takav sustav dopisivanja funkcionirao, moramo se oslanjati na brojne pružatelje takve usluge, odnosno kod jednog ili čak više njih imamo svoj elektronski poštanski pretinac u kojem se pohranjuju naši mailovi — oni koji stižu na našu adresu, no i oni koje smo poslali. Da stvar bude slađa, takva pošta je najčešće besplatna usluga — ne morate plaćati markicu koju za vas zalijepi vaš pružatelj usluge maila. Ako ste kojim slučajem iz znatiželje ili potrebe potražili informacije o tome kako funkcionira mail, vjerojatno ste uočili da nije sve baš tako bajno.

Jedan od osnovnih problema leži u tome što možete falsificirati mail, odnosno poslati nekome mail i predstaviti se kao neka treća osoba. To se nedavno i navodno, točnije 09.01.2010., dogodilo vrlom nam ministru Darku Milinoviću — netko je, predstavljajući se kao on, odnosno njegovim imenom, prezimenom i e-adresom, poslao mail u nekoliko medijskih kuća s isprikom bivšem premijeru Ivi Sanaderu. O samom sadržaju tog maila ne želim ovom prilikom, već o mogućnosti da falsificirate mail. Za takav podvig nisu potrebne hakerske vještine, već je to, dapače, vrlo lako učiniti. Sve što trebate je podesiti program u kojem pišete mail da stoji da ste vi, recimo, Darko Milinović s e-adresom darko.milinovic@vlada.hr.

Možda ste već zaključili da se takvo što zasigurno ne može dobiti u tradicionalnoj pošti, odnosno pismo uvijek možete potpisati i potpis se uvijek može provjeriti. Što je s mailovima? Možda se pitate: “Na kraju maila uvijek napišem svoje ime i prezime, zar nije to dovoljno da primatelj bude siguran da sam mail zaista ja poslao?” i odgovor je — ne — jer svatko može utipkati vaše ime i prezime. Tko zna, možda ste i vi koji puta dobili falsificirani mail, a da toga niste ni svjesni. Pa tko bi meni ili u moje ime slao falsificirani mail? Ne znam i nije me briga, no postoji način da se zaštitite od toga.

Zahvaljujući kriptografiji možemo potpisivati čak i mailove. Da je vlada ozbiljnija što se tiče komunikacije mailom, svi u vladi bi imali tzv. privatni i javni ključ kojim bi potpisivali, odnosno potvrđivali svoj identitet, odnosno sebe kao pošiljatelja maila. Tada bi medijske kuće koje su primile sporni mail vrlo lako provjerile je li taj mail zaista poslao ministar ili se netko odlučio našaliti. Ovako je potrebno provesti policijsku istragu da se utvrdi govori li ministar istinu kad kaže da on nije poslao taj mail.

Zamislite da se spremate na putovanje u Ukrajinu i htjeli biste rezervirati smještaj. Na Internetu nađete web od nekog hostela, prvi puta čujete za njega i čini vam se kao dobar hostel. Šaljete mail vlasniku hostela na e-adresu koju ste našli na njihovom webu, pitate je li moguće rezervirati i dobivate potvrdan odgovor, no da je potrebno unaprijed uplatiti pola iznosa od 150 eura na taj i taj račun. Vrlo ste skeptični jer u Ukrajini niste nikad bili, niste nikada upoznali tu osobu i ako želite biti u tom hostelu, unaprijed trebate platiti nemalu svotu. Čak ne možete biti sigurni ni da je pošiljatelj maila vlasnik kao ni u podatke o računu na koji trebate izvršiti uplatu jer iz uvoda u ovu priču znate da je mail vrlo lako falsificirati. Čini li vam se sada potreba za digitalnim potpisivanjem maila bitnijom? I mislio sam da da.

Digitalni potpis je dodatak mailu u obliku jedinstvenog niza znakova, a koji je određen privatnim ključem pošiljatelja i sadržajem poruke. Primatelj se u vjerodostojnost maila može uvjeriti pomoću javnog ključa pošiljatelja koji je dostupan na nekom od javnih poslužitelja ključeva. Svatko si može stvoriti takav par privatnog i javnog ključa. Privatni ključ zadržite za sebe, a javni ključ postavite na neki od poslužitelja. Za pravne osobe je poželjno da to rade kod ovlaštenih tijela.

Da bi stvar bila još bolja, moguće je komunicirati mailom tako da samo vi i sugovornik znate koji je sadržaj vaših poruka, a da pritom zadržite autentičnost, integritet i neporecivost poruka. U tom slučaju se radi o digitalnom pečatu. Takve poruke su kriptirane, odnosno nečitke za sve osim za dvije osobe koje komuniciraju.

Danas sam odlučio ponovno koristiti digitalni potpis i digitalni pečat pa sam stavio svoj javni ključ na MIT-ov poslužitelj za javne ključeve. Ako želite sigurno komunicirati sa mnom putem maila, sad imate moj javni ključ.

Ukoliko sam vas zainteresirao i pitate se kako stvoriti privatni i javni ključ, pogledajte upute na GnuPG.org.

Na kraju ću vas možda i razočarati — ako ste se zainteresirali i poželjeli unaprijediti svoju komunikaciju mailom, a za čitanje i pisanje maila koristite web-sučelje, npr. GMail, zaboravite! Da biste digitalno potpisali mail kroz web-sučelje, svoj privatni ključ morali biste staviti na raspolaganje samom poslužitelju, odnosno Google, vaš pružatelj internetskih usluga ili tko već, ovisno gdje vam je smješten elektronski poštanski pretinac, imao bi vaš privatni ključ i mogao bi mailove slati u vaše ime. Moguće da to ne biste htjeli. Možda ne biste htjeli ni da drugi mogu čitati vašu poštu. No vi nemate što skrivati, zar ne? Postoji razlika između tajnosti i privatnosti, no o tome nekom drugom prilikom.

Ispravak: Cimer je pročitao ovaj članak pa me ispravlja — nije točno da ne možete koristiti web-sučelje za mail i istovremeno digitalno potpisivati, kriptirati i dekriptirati sadržaj. Naime, za Firefox, sve popularniji primjerak slobodnog softvera koji je web preglednik, postoji dodatak FireGPG kojeg možete skinuti i s Mozillinih stranica pomoću kojeg možete raditi razne operacije GnuPG-a, odnosno možete potpisivati, kriptirati, dekriptirati i dr. bilo koji dio web stranice, a posebna podrška postoji i za GMail. Ako i koristite web-sučelje za čitanje maila, to vjerojatno radite jer želite biti mobilni. Ako to želite zadržati i koristiti GnuPG, trebali biste sa sobom nositi sve kriptografske ključeve i na svakom računalu za koje sjednete trebao bi se nalaziti Firefox s dotičnim dodatkom za GnuPG. Ako u to ne možete biti sigurni, onda možda i nije najpametnije kriptirati mailove :)