Rješavanje krize na Haitiju pomoću OpenStreetMapa

Posted on January 15, 2010 by Marko Dimjašević

Zasigurno ste već čuli za potres na Haitiju kao i za ogromne posljedice. Za rješavanje krize koristi se i OpenStreetMap, slobodna karta svijeta. OpenStreetMap je vrlo fleksibilan sustav što potvrđuje i uvođenje novih oznaka kako bi se pomoglo u lociranju spontanih kampova preživjelih, oštećenih ključnih zgrada i infrastrukture. Kako to trenutno izgleda možete vidjeti na http://zvenzzon.mine.nu:81/map.html. Pogođeno područje Haitija je do potresa bilo vrlo slabo kartirano, a sada je, zahvaljujući volonterima koji označavaju i nekolicini vlasnika zračnih fotografija tog područja koji su ih dali na korištenje, stanje bitno drugačije. Skoro svake minute netko nadopuni kartu. Spasilac iz Kolumbije zahvaljuje na tako ažurnim kartama:

Mil gracias Fredy.

Muy oportunos los mapas de Haiti que me envio para el Garmin. Ya los bajamos e instalamos en los GPS de nuestros equipos de busqueda y rescate.

Sin duda OSM será una gran ayuda para nuestros grupos de respuesta, especialmente los que vamos a desplazar hacia zonas rurales.

GRACIAS A LA FAMILIA OSM POR SU APOYO!

Carlos Andres Barrera

Sistema Nacional para la Prevencion y Atencion de Desastres

Direccion de Gestion del Riesgo

Mision Colombiana en Haiti

Na wikiju OpenStreetMapa možete pratiti zbivanja na Haitiju vezana uz OpenStreetMap.