Teknologija narodu

Posted on January 19, 2011 by Marko Dimjašević

U Križevcima djeluje udruga P.O.I.N.T. koja ima gradski portal križevci.info gdje se nalazi, među ostalim, kolumna Teknologija narodu. Na Hrvojev prijedlog (predsjednik udruge) naći će se i koji moj tekst o slobodnom softveru u toj kolumni. Prvi bi tekst trebao osvanuti za koji dan pod naslovom Uvod u svijet slobodnog softvera i sadržaja kao u nastavku.

Informacijska tehnologija postala je sastavni dio svakodnevice. Okružuje nas u obliku osobnih računala, mobitela, Interneta i brojnih pripadnih tehnologija kao što su web, e-mail, torrenti i dr., kao i u obliku raznolikog softvera na mobilnim uređajima i osobnim računalima. Nije tajna da šire hrvatsko pučanstvo kod kuće na osobnim računalima pretežito koristi softver bez legalno stečene licence. To je u nas normala — koristi se sve od operacijskog sustava do specijaliziranog softvera za obradu slika, teksta, prezentacija, borbu protiv računalnih virusa i dr. I to ne čudi — tko si može svakih nekoliko godina priuštiti trošak od nekoliko tisuća kuna za sav taj softver? Nerijetko se čovjek nađe u situaciji da treba pomoći svom susjedu kad nešto zašteka na računalu — možda treba instalirati najnovije izdanje Prozora, možda treba instalirati softver za obradu teksta. Susjed često nema svoju kopiju, odnosno licencu za taj softver pa vas zamoli da mu “spržite” CD s dotičnim softverom. Međutim, zakon vam brani umnažanje takvog softvera. Vi ste tada u dilemi — da li poštivati zakon i time odbiti pomoći susjedu ili prekršiti zakon i pomoći svom susjedu? Koji god odabir napravite, određena psihičko-društvena šteta je neizbježna. Takvu dilemu uzrokuje vlasnički softver, a to je onaj koji ne poštuje vaša prava da izvršavate program za koju god svrhu želite, da ga proučavate i mijenjate, da ga nepromijenjenog dijelite sa svojim susjedom i da izmijenjene verzije podijelite sa svima tako da šire pučanstvo ima koristi od vaših izmjena. No ta dilema — poštivati zakon ili pomoći susjedu — ne potraje dugo i učinite ono što smatrate manjim zlom — prekršit ćete zakon i pomoći svom susjedu. Društvo nas je odgojilo tako da smatramo da je ta dilema normalna. Činjenica je da je to lažna dilema.

Postoje programeri koji poštuju vaša spomenuta prava oko softvera. Oni razvijaju slobodan softver i takav softver poštuje slobodu korisnika računala. Odabrati slobodan ili vlasnički softver je pitanje kontrole nad vlastitim računalom — treba li računalo primati naredbe od vas (što je slučaj kod slobodnog softvera) ili od nekog trećeg, npr. prekooceanske korporacije (što je slučaj kod vlasničkog softvera)? To je pitanje suverenosti. Kod slobodnog softvera nema spomenute dileme između poštivanja zakona i pomaganja susjedu jer ste slobodni pomoći svojem susjedu presnimavanjem slobodnog softvera i pri tome poštivati zakon. Razlika je u licenci — kod vlasničkog softvera licenca je napisana tako da vam oduzme prava i zabranjuje vam pomoći susjedu, a kod slobodnog softvera licenca je napisana tako da poštuje vaša prava i potiče vas na dijeljenje sa susjedom. U tom smislu može se reći da je tema slobodnog softvera pun pogodak za kolumnu naziva Teknologija narodu.

Sada se već pitate zašto do sada niste čuli za slobodan softver. Moj odgovor je — ne znam! Možda koristite web preglednik imena Mozilla Firefox. To je slobodan softver. Slobodan softver postoji od kada postoji i računalo. Postoji desetak autoru poznatih operacijskih sustava slobodnog softvera kao i pregršt slobodnog softvera za svakodnevnu uporabu kod kuće, za poslovna okruženja, za djecu predškolskog i školskog uzrasta kao i za studente i neprofitne organizacije. Tko u Križevcima svakodnevno koristi samo slobodan softver? Koliko mi je poznato, svega šačica pojedinaca.

Slobodan softver, osim svoje očigledne tehnološke dimenzije, ima i infrastrukturnu, filozofsku, političku, ekonomsku, pravnu, kulturnu, aktivističku, obrazovnu i društvenu dimenziju. Ako vas zanima više o slobodnom softveru, mogu preporučiti nekoliko poveznica:

Richard Stallman, osnivač Free Software Foundationa, napisao je na ovu temu brojne eseje. Dio njih nalazi se u zbirci Free Software, Free Society.

Identi.ca, servis za mikro-blogove, okuplja, među ostalim, brojne ljubitelje i aktiviste za slobodan softver. Prateći njihove mikro-blogove moguće je naučiti mnogo toga o slobodnom softveru. Identi.ca nudi i tematske grupe u koje zainteresirani šalju poučne i zanimljive mikro-blogove kroz koje se često razvije diskusija. Grupe o slobodnom softveru koje prati moja malenkost i koje bi mogle biti zanimljive čitateljstvu su (bez nekog posebnog redoslijeda navođenja):