Kulturšok u 2011.

Posted on January 30, 2011 by Marko Dimjašević

Ovo je treća godina za redom da ću izvoditi kulturšok u svojim Križevcima. Na repertoaru imam dvije predstave, baš kao i prošle godine. Prva je 22. ožujka u obliku tribine naslova “Autorsko krivo — copyleft kao mehanizam kulturnog zaokreta”. Kratki opis koji će se pojaviti u knjižici Kulturšoka 2011 glasi:

Značajni dio kulture, onoga što određuje svakog čovjeka, u proteklom je stoljeću gotovo neopozivo preselio iz domene javnog dobra u domenu privatnog vlasništva. Društvo je kroz zakonske odredbe to odabralo kao temeljnu vrijednost. Je li moguće iskoristiti iste te zakonske odredbe za postizanje obrnutog efekta, odnosno za ponovno stvaranje zajedničke dijeljene kulture?

Tjedan dana kasnije, 30. ožujka, obilježit ću Dan slobodnih dokumenata. Sloboda u ovom kontekstu označava slobodu čitanja i pisanja u digitalnom svijetu i komplement je slobodnom softveru. Knjižica će za ovaj događaj zabilježiti:

Naša komunikacija sve se više seli u digitalni svijet. U digitalnom društvu nam otvoreni standardi i otvoreni formati dokumenata pružaju slobodu čitanja i pisanja. Dan slobodnih dokumenata je svjetski dan proslave otvorenih standarda i otvorenih formata dokumenata i isticanja njihove važnosti.

Bit će mi zadovoljstvo ako se želiš uključiti na bilo koji način u te dvije predstave! Možeš me naći na Identi.ci ili me kontaktirati e-mailom.