Skoro pa slobodan

Posted on February 13, 2011 by Marko Dimjašević
GNU

Zadnjih pola godine koristio sam distribuciju Chakra. Instalirao sam ju dok je bila u beta inačici i tu i tamo trebalo je nešto ručno pokrpati kako bi dalje radila. Bio mi je gušt koristiti tu distribuciju jer je pružala ono što sam tražio — da ima KDE, da ima kontinuirano izdanje i da je vrlo ažurna što se tiče novih paketa. Međutim, od prije kojih 2 – 3 mjeseca ta inačica Chakre koju sam koristio više nije bila podržana i moj je operacijski sustav ubrzo postao nered. Od tada odgađam neizbježno, a to je instalacija novog sustava.

Do sada sam se od drugih distribucija okušao u Kubuntuu, Ubuntuu, Fedori, Debianu, openSUSE-u, Archu i možda još kojoj. Nedavno sam saznao da jezgra Linux zapravo i nije u potpunosti slobodan softver, iako je licencirana pod GNU GPLv2. Mnogi taj propust pripisuju Linusu Torvaldsu, benevolentnom diktatoru u projektu razvoja jezgre Linux. U jezgru su se uvukli brojni driveri i firmware bilo u obliku blob-ova, bilo pod vlasničkom licencom ili čak oboje. Uvukli su se jer ih je odobrio Torvalds. On odlučuje što će biti dio nove inačice jezgre, a što neće. Kao reakcija na takav propust nastao je projekt Linux-libre, inačica Linuxa koja ne sadrži blob-ove niti drugi vlasnički softver. Vođeni, među ostalim, tom idejom, nastali su projekti potpuno slobodnih distribucija GNU/Linuxa. Postoji popis takvih distribucija koji je sastavio Free Software Foundation.

Jučer sam instalirao potpuno slobodnu distribuciju. Zove se Parabola. Kao i Chakra, nastala je iz distribucije Arch. Stoga nisam napravio veliku promjenu što se tiče funkcioniranja distribucije, no napravljen je velik korak što se tiče slobode — sada koristim potpuno slobodan softver na svom netbooku!

No na računalu još uvijek imam nešto vlasničko, a to je BIOS. Danas kada kupite računalo, ono dođe s predinstaliranim BIOS-om koji je, nažalost, vlasnički. Imam namjeru ukloniti i taj propust jer postoji slobodan BIOS. Jedan primjer takvog BIOS-a je coreboot. Ako uspijem instalirati i slobodan BIOS, bit će to po prvi puta da ću koristiti računalo slobodno od ograničenja i štete koje nameće i uzrokuje vlasnički softver.