Zemlja znanja

Posted on March 31, 2011 by Marko Dimjašević

Trenutno radim kao nastavnik matematike u osnovnoj školi u Križevcima. Zanimljivo je raditi u školi jer štošta saznaš i vidiš. Na primjer, svaki dan pri dolasku u učionicu u kojoj držim nastavu vidim vrata učionice koja ostavljaju dojam kao da se iza njih krije ruševna štala. Učionica je takvih dimenzija da svi skupa jedva unutra stanemo. Zavjesa u učionici koja gleda na zapad nema jer je, pretpostavljam, šteta propustiti makar jednu zraku sunca za ovih prelijepih proljetnih dana. Tako su đaci na satu matematike prepušteni zalascima sunca jer se na ploču ionako ne vidi.

Danas je bilo učiteljsko vijeće i po već tko zna koji put čuo sam da je država školi smanjila budžet. Bit će da je tome tako jer živimo u zemlji znanja. Sigurno smo radi toga u školi trebali šparati na grijanju za hladnijih dana. Ili da se izrazim rječnikom resornog ministarstva — racionalizirali smo potrošnju.

Država šalje jasnu poruku o tome koliko smatra obrazovanje bitnim. Ona se iščitava, među ostalim, iz iznosa plaća prosvjetara i općenito uvjeta rada. Kao da to već nije dovoljno pa država prosvjetarima kaže i da se trebaju prekvalificirati za projektne menadžere. Naime, logika je ova — ako škola treba novac, a država ga za školstvo nema i ne želi imati, neka prosvjetari smisle projekte i prijave ih na natječaje koji izvlače novac iz pretpristupnih fondova Europske unije. Tako će škole s najboljim projektnim menadžerima-prosvjetarima “uspjeti” i proizvodit će đake koji će jednog dana biti konkurentniji na tržištu rada. Da škola postoji zbog tržišta rada podsjetio me jedan izdavač školskih udžbenika. U prijedlogu pripreme za nastavu matematike za 5. razrede osnovne škole tako stoji da đake treba “upozoriti na činjenicu da ih čeka cjeloživotno učenje (da bi opstali i bili konkurentni na tržištu rada)”. Da, radi se o djeci u 5. razredu i radi se o državnoj školi.

Ej, ako ti znaš di je ta pravda, reci meni jer vidim tu bi moglo bit para.

Kad bi ja zna di je, bia bi svemirski diler i prodava bi tu tvoju pravdu na kile.

Znam di je kvaka, nisam ja od juče. Svugdi ima luđaka koje želja za tim vuče.

To je prilika za biznis, ne budi tele, to triba prodat svima koji to žele.

TBF u pjesmi Tobogan