Paralelni životi — strip o slobodnom softveru

Posted on May 24, 2011 by Marko Dimjašević

Prije tri tjedna pomogao sam Andreju Dundoviću napisati vijest za portal “Linux Za Sve” pa ću taj tekst, uz neke izmjene i nadopune, staviti i ovdje na blog.

U sklopu projekta “Sembrando Libertad” i kao dio knjige “Slobodan softver za male ljude” nastao je kratki strip za djecu Paralelni životi. Strip je priča o dva svijeta — prvi prožet vlasničkim, a drugi slobodnim softverom. Prvi svijet, barem u početku, izgleda blještavo, no brzo se ispostavi da ima brojna ograničenja. Na kraju djeca uz pomoć djece “iz svijeta” slobodnog softvera nauče da postoji softver koji ih ne ograničava i koji donosi jedan novi pozitivni skup vrijednosti koji pomaganje i suradnju drži jako bitnima.

Strip o slobodnom softveru

Strip je napravljen slobodnim softverom, promiče slobodan softver — konkretno, potpuno slobodnu distribuciju GNU/Linuxa Trisquel i uredske alate LibreOffice — te je ujedno dio slobodne kulture. Preveo sam ga na hrvatski te je, zahvaljujući zajednici slobodnog softvera, također dostupan na engleskom, španjolskom, portugalskom, francuskom, ruskom, njemačkom i islandskom jeziku.

Bilo bi lijepo u informatičkim učionicama osnovnih i srednjih škola vidjeti ovaj strip umjesto plakata koji reklamira neslobodni operacijski sustav uz poruku: “Dostupno za kupovinu”.

Strip je prvotno bio dostupan samo u inačici koja je umjesto Trisquela i LibreOfficea promicala Ubuntu i OpenOffice.org. Nakon toga je, obzirom da se radi o slobodnoj kulturi, netko uzeo strip i napravio inačicu koja promiče potpuno slobodan softver i softver koji je više u duhu slobodnog softvera. Problem s Ubuntuom je što sadrži vlasnički softver kao što ga i promiče, a OpenOffice.org promiče vlasnički softver u obliku raznih proširenja.

Hvala Andreju na komentarima tokom prevođenja kao i Nataši Dimitrijević za lekturu. Ako nađete koju grešku u prijevodu, koju pravopisnu, jezičnu ili bilo koju drugu grešku, one, naravno, pripadaju meni. Strip je dostupan u dva formata: PDF i SVG.