Potpuno slobodno prijenosno računalo

Posted on July 27, 2011 by Marko Dimjašević

Nije tajna da mnoga današnja prijenosna računala neće u potpunosti funkcionirati s isključivo slobodnim softverom. Razlog tome je što su javno dostupne specifikacije hardvera prava rijetkost pa nije moguće napisati slobodan softver koji bi njime upravljao. Većina današnjih distribucija GNU/Linuxa nije u potpunosti slobodna pa sadrže nešto vlasničkog softvera kako bi hardver za koji nije javno dostupna specifikacija ipak funkcionirao. S druge strane postoje prijenosna računala koja funkcioniraju s isključivo slobodnim softverom, barem gledano na razini operacijskog sustava. Ako tražite prijenosno računalo koje će (u potpunosti) funkcionirati sa slobodnim softverom, stranica h-node vam može biti od pomoći. Pukom srećom imam takav netbook, iako nisam bio svjestan problematike u trenutku nabave računala.

Danas sam naletio na članak na blogu Marka Shuttlewortha, osnivača tvrtke Canonical Ltd. koja stoji iza distribucije GNU/Linuxa zvane Ubuntu. Ubuntu nije u potpunosti slobodna distribucija i dojma sam da sve više i više promiče vlasnički softver. Službena stranica Ubuntua niti ne spominje slobodan softver; spominje samo besplatan softver… barem je tako bilo kad sam zadnji puta posjetio web-stranicu Ubuntua. Zbog toga sam se ugodno iznenadio kada sam naišao na spomenuti članak Marka Shuttlewortha u kojem je objavio inicijativu za proizvodnju prijenosnog računala koje će u potpunosti funkcionirati sa slobodnim softverom, barem od razine BIOS-a pa na više, a ako je moguće i na razini firmwarea. Nadam se da će to potaknuti nastajanje sve više i više prijenosnih računala koja u potpunosti funkcioniraju sa slobodnim softverom.

Drago mi je da Shuttleworth koristi svoj utjecaj kako bi nastalo (još jedno) prijenosno računalo koje će poštovati slobodu računalnih korisnika. Ta je sloboda iznimno bitna u današnjem digitalnom društvu.