Dan slobodnog softvera 2011. u Križevcima

Posted on September 19, 2011 by Marko Dimjašević

Ove je subote bio svjetski Dan slobodnog softvera i na popisu od preko 400 gradova u kojima se obilježio taj dan po prvi puta su se našli Križevci zahvaljujući novim entitetima na domaćoj softverskoj sceni — Slobodan softver Hrvatska (SSH) i Mozilla Hrvatska. Bilo bi super da je SSH organizirao ovo događanje u još kojem gradu, no nismo se uspjeli organizirati. Zbivanje je bilo na otvorenom na središnjem Strossmayerovom trgu i privuklo je stotinjak građana čime smo mi organizatori zadovoljni! Dodatnu čar organiziranju takvog čega dalo je poklapanje Dana slobodnog softvera u ovoj 2011. godini — inače svake treće subote u rujnu — s dvadesetom godišnjicom oslobođenja vojarne u Križevcima i s izviđačkim aktivnostima oko šatora podignutog 10-ak metara od paviljona gdje smo mi promicali slobodan softver.

Sama provedba ovog obilježavanja vidjela je tek jednog člana SSH-a (mene), no spas je bio u zajednici Mozilla Hrvatska koja je brojila 5 organizatora sa svoje strane. Kromatsko sivilo koje su pružali letci SSH-a nastalo nedostatkom novčanih sredstava za tisak u boji razbili su promotivni materijali koje je Mozilla isporučila zajednici korisnika u Hrvatskoj. Zato se na godinu treba dovoljno rano prijaviti na webu Dana slobodnog softvera kako bi Software Freedom International, međunarodni koordinator ovog dana, isporučio promotivne materijale. Možda su nedostajali veći natpisi koji bi privukli slučajnog prolaznika, no stvar je spasila Mozillianka Ivona koja je obukla role i širom trga veselo promicala Firefox i općenito slobodan softver; definitivno jedan od boljih poteza samog događanja!

Od kako znam za slobodan softver i taj termin na hrvatskome jeziku, bio sam sretan što on nema višeznačnosti kao što ima u engleskom jeziku gdje free u free software može značiti, među ostalim, slobodan, ali i besplatan. Stoga sve do ove subote nisam smatrao potrebnim odmah na početku davanja objašnjenja što je slobodan softver naglasiti da slobodan softver nije pitanje cijene, već slobode. Richard Stallman, začetnik pokreta slobodnog softvera, često naglašava tu misao. Iskustvo od subotnjeg Dana slobodnog softvera kaže da jezična barijera nije jedina te da ipak treba na samom početku zainteresiranom sugovorniku naglasiti upravo to — slobodan softver nije pitanje cijene, već slobode. Kroz razgovor sa sugrađanima primijetio sam da je poimanje slobodnog softvera istovjetno poimanju besplatnog softvera. I dok se slobodan softver često može nabaviti besplatno, to nije uvijek slučaj i novčana cijena je tek marginalno pitanje. Slobodan softver je prvenstveno pitanje slobode, kontrole nad vlastitim računalom i odnosa moći u današnjem digitalnom društvu.

Zahvaljujući obilježavanju ovog dana više Križevčana ima informaciju, barem u obimu u kojem se to može prenijeti u minutu razgovora na gradskom trgu. Dugoročno se nadam da će svi Križevčani biti informirani o slobodnom softveru i da će znati što on znači za njihovu svakodnevicu te da će zbog toga moći donijeti informiranu odluku o softveru koji će upravljati njihovim računalima, kakva god ta odluka bila.

Drago mi je da postoji Mozilla Hrvatska i da smo zajedno organizirali ovo zbivanje. To ujedno znači da Mozilliani sigurno imaju još jedan način na koji mogu gledati na Mozillin softver kojeg do ovog zbivanja možda nisu bili svjesni, a to je misao da Mozillin softver korisnicima pruža slobodu u njihovoj komunikaciji putem Interneta.

Danas je na portalu križevci.info osvanula vijest koja u naslovu ističe kako su Križevci na jedan dan bili “nacionalni centar slobodnog softvera”. Pretpostavljam da je odabran taj naslov zbog činjenice da su Dan slobodnog softvera organizirala dva entiteta koja u nazivu imaju “Hrvatska” čime se sugerira njihov teritorij djelovanja, a odlučili su se “pojaviti” upravo u Križevcima čime su ga na neki način smjestili u svoj centar, u svoj fokus. Dapače, organizirali su taj dan samo u Križevcima. Bez namjere da svome gradu oduzmem tu titulu, valja napomenuti kako se poklopilo da su “čelnici” organizatora — Nikola Matosović ispred Mozille Hrvatska i moja malenkost ispred Slobodnog softvera Hrvatska — upravo Križevčani pa ne čudi da se taj dan u toj “kombinaciji” obilježio upravo u Križevcima. Mene osobno bi veselilo kada bismo kao SSH taj ponos koji se iščitava iz naslova vijesti uspjeli preusmjeriti tako da se ubuduće odnosi na “H” u “SSH” i da nije ograničen na samo jedan dan u godini. To postignuće vjerojatno bi značilo da je SSH postao suvišan i da u SSH-u možemo reći: “Vrijeme je da se prebacimo u Free Software Foundation Europe.”