Kartiranje za OpenStreetMap s Androidnim mobitelom

Posted on October 13, 2011 by Marko Dimjašević

Ako kojim slučajem kartirate za OpenStreetMap i to radite uz Androidni mobilni telefon, moguće je da koristite aplikaciju OSMTracker for Android. Ta je aplikacija vrlo praktična jer omogućava — osim samog snimanja GPS pozicije — snimanje georeferenciranih fotografija i zvučnih snimki kao i pridavanje raznih atributa trenutnoj poziciji kao što su primarna cesta, telefonska govornica, bankomat, parkiralište, muzej i dr. Tako snimljenu trasu moguće je izvesti u datoteku tipa GPX, a takva datoteka prebačena na računalo zajedno s pripadnim fotografijama i zvučnim snimkama je pogodna za obradu u programu kao što je JOSM.

Problem koji može uzrokovati OSMTracker for Android je nepredviđeno gašenje telefona. Tako puni želje da ucrtate još neoznačenu stazu unutar OpenStreetMapa na Psunju nakon npr. sat vremena hodanja uočite da vam je telefon zapravo ugašen i čeka na unos PIN-a. Drugim riječima, upravo ste ostali bez sat vremena zapisa o svojem kretanju, a jedino što vam je ostalo je propuštena prilika da ucrtate tu stazu u OpenStreetMap.

Nisam do sada uspio razaznati je li problem u samoj aplikaciji OSMTracker for Android bilo koje dostupne inačice ili je problem vezan uz vrstu i inačicu Androida kojeg koristite. Problem gašenja telefona mi se događao unutar CyanogenModa inačica 7.0.3 i 7.1. CyanogenMod je varijanta operacijskog sustava Android koja uključuje samo slobodan softver na razini operacijskog sustava, no ne garantira i slobodni firmware.

Kako god, tokom jučerašnjeg bicikliranja uočio sam kako privremeno doskočiti tom problemu — uz OSMTracker for Android pokrenete i OsmAnd+. OsmAnd+ uvijek treba biti aktivna aplikacija, tj. “na vrhu” svih aplikacija (uključujući situaciju dok je ekran ugašen), a OSMTracker for Android stavite u pozadinu. OsmAnd+ ovdje ne koristim za kartiranje, već samo kao popratnu aplikaciju koja održava telefon upaljenim :) It works for me.