Demokracija i suverenitet

Posted on January 20, 2012 by Marko Dimjašević

U nedjelju se u Hrvatskoj održava referendum o pripojenju Hrvatske Europskoj uniji. Da mi građani baš i nemamo izbora ni alternative (Thatcher: “There Is No Alternative”) ovih nam dana do znanja daje Vesna Pusić, ministrica Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Tako npr. kaže da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting (kojeg određuju strane privatne korporacije) ako se građani na referendumu većinski ne izjasne za pripojenje Hrvatske EU-u. Istog boga koji ima oblik privatne korporacije i zove se S&P naljutilo je nekoliko zemalja eurozone kada nisu učinile dovoljno kako bi riješile ono što boga muči, a to su “neprekidni sustavni stresovi u eurozoni”. Nedavno je građanima Grčke uskraćen referendum o prihvaćanju novčane “pomoći” jer bi demokratski proces kao što je referendum mogao uznemiriti financijska tržišta.

Noam Chomsky, razmatrajući Bretton Woodsov sustav, dobro uočava kako se radi o reduciranju suvereniteta u korist privatne moći:

[S]lobodni protok novca stvara “virtualni parlament svjetskog kapitala koji može staviti veto na vladinu politiku ako je smatra nerazumnom”. Vladina politika koja se smatra nerazumnom doticala bi se radničkih prava, obrazovnih programa, zdravstva, pokušaja stimuliranja ekonomije, zapravo bilo što što bi pomoglo ljudima, a ne profitu (i zato je ona nerazumna u tehničkom smislu).

To savršeno opisuje svaku od tri spomenute financijske ucjene.

"Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.
U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i
ravnopravnih državljana.

Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem."

~ Članak 1. Ustava Republike Hrvatske