Multidimenzionalna selidba

Posted on October 9, 2012 by Marko Dimjašević

Od kako sam zadnji puta pisao na blogu dogodila se koja veća promjena pa slijede samo sažeci važnijih promjena jer bi bilo previše da o svakoj pišem detaljno.

Najveća promjena je u tome što sam nekih 10 tisuća kilometara dalje nego kada sam zadnji puta pisao — točnije, više nisam u Križevcima, već se od kasnog srpnja nalazim u Salt Lake Cityju. Selidba se dogodila jer sam upisao doktorski studij na University of Utah, točnije pri School of Computing (nisam siguran želim li prevoditi naziv sveučilišta i naziv fakulteta). Područje računarstva koje će mi uzrokovati brojne glavobolje je verifikacija softvera. Zbog te selidbe preko bare slijedi i koja promjena u vezi ovog bloga.

Blog selim s akuzativ.wordpress.com na svoju web-stranicu koja se nalazi na adresi http://dimjasevic.net/marko. Mnogo je ugodnije i lakše, tehnički gledano, održavati nešto nad čime imaš punu kontrolu. Nova stranica — pa tako i novi blog — u pozadini i dalje koristi WordPress, no sada ga mogu podešavati do mile volje. Akuzativ će i dalje ostati online radi postojećih poveznica koje upućuju na njega, no ovo je zadnja objava na Akuzativu. Stoga, ako ste do sada čitali moja piskaranja i želite tako nastaviti, uskladite svoje (RSS) pokazivače prema novoj adresi. Teme o kojima ću pisati samo ću proširiti onima vezanim uz akademsku zajednicu, fakultet, studij i istraživanje. Želim novi blog koristiti za suradnju s drugim istraživačima u području formalne verifikacije i srodnih područja. Blog vidim kao nešto što će mi u najmanju ruku pomoći u pisanju znanstvenih članaka. Tehnički detalj koji mi je danas upao u oko je WordPressova (ograničena) podrška za pisanje u LaTeX-u (https://en.wikipedia.org/wiki/LaTeX) što sam odmah omogućio na novom blogu — tako će objave i komentari bez teškoća sadržavati razne matematičke izraze koje je gotovo nemoguće ili vrlo teško napisati na bilo koji drugi način. Kako će ti članci biti na engleskom, više-manje sve daljnje objave na blogu će isto tako biti na engleskom.

Nova web-stranica povezivat će razne servise koje koristim ili ću tek početi koristiti na Internetu. Do sada sam uključio mikroblog na Identi.ci, galeriju multimedijalnog sadržaja GNU MediaGoblin, kartu OpenStreetMap i pripadni softver za geo-referenciranje raznog sadržaja, a kasnije ću dodati i Gitorious. Veselim se svim tim selidbama i novostima koje donose!

Komentari su više nego dobrodošli!