Parabola je i "službeno" slobodna

Posted on May 21, 2011 by Marko Dimjašević

Jučer je Free Software Foundation, organizacija za promicanje slobodnog softvera, uvrstio Parabolu u svoj popis potpuno slobodnih distribucija GNU/Linuxa. Parabola je i prije uvrštavanja u taj popis bila slobodna, no kad dotični Free Software Foundation kaže da je nešto u softveru slobodno, to ima dodatnu težinu. Ta objava me veseli jer sam nekoliko mjeseci korisnik Parabole.

I dok ću svakome preporučiti da se “prebaci” na GNU/Linux i općenito slobodan softver, neću svakome preporučiti da počne s Parabolom. Naime, sam prelazak s vlasničkog operacijskog sustava kao što su Windows ili OS X na GNU/Linux je velika promjena sama po sebi pa ne treba pretjerivati i očekivati da će se višegodišnji korisnik miša i grafičkog okruženja odmah snaći u distribuciji koja uopće ne dolazi s grafičkim sučeljem. Ako niste znali, kad po prvi puta ubacite CD s Parabolom i pokrenete “live” inačicu, zaslon računala ispunjen je sivim monotonim znakovima na crnoj pozadini i izgleda ovako:

(Ups, ova slika je nestala s weba u međuvremenu!)

Na vama je da primite tipkovnicu i počnete računalu zadavati naredbe! Mnogim korisnicima je izostanak grafičkog sučelja vrlo odbojan, no računalni geekovi će vam potvrditi da se mnoge stvari mogu obaviti brže i jednostavnije kroz to tzv. komandno-linijsko sučelje nego u grafičkom sučelju!

Priznajem potrebu za grafičkim sučeljem i sam bih teško obavljao svakodnevne aktivnosti na računalu bez grafičkog sučelja pa sam nakon instalacije Parabole instalirao grafičko sučelje KDE. Mnogim će korisnicima izgled KDE-a biti oku ugodniji od komandno-linijskog sučelja:

Sada imam operacijski sustav po mjeri. Imam instaliran samo slobodan softver, uvijek najnovije inačice, lak za održavanje, relativno brz, oku ugodan i (dijelom) preveden na hrvatski.